De beste oplossing voor een probleem

De beste oplossing is de oplossing die het best voldoet volgens de aangenomen criteria. Dus we moeten op voorhand criteria aannemen? Inderdaad, maar als je die goed kiest, zijn het altijd dezelfde.

Een handige tool hierbij is de zgn. duivelsdriehoek (voorzichtig met Wikipedia; hun definitie is niet goed). De aspecten tijd (wanneer is het probleem opgelost?), kwaliteit (is het helemaal opgelost?) en kost (wat gaat dat kosten?) vormen een goede basis voor een beoordeling. Verder is het van belang om zowel aan de korte als aan de lange termijn te denken. Een goede oplossing is een evenwicht tussen tijd, kwaliteit en kost, en is stabiel in de tijd. We hebben weinig aan een oplossing die nu niets kost, maar in de toekomst wel geld zal kosten.

En wat verder nog van belang is: blijven denken. Door breed te kijken, en verschillende mogelijkheden te overwegen kom je doorgaans vanzelf aan nog meer mogelijkheden en opties waar je nog nooit aan dacht, maar die wel een groot verschil kunnen maken in de effectiviteit van een oplossing. Je moet verder gaan met zoeken naar de beste oplossing tot je ongeveer zeker bent dat je ver genoeg bent.

Glossariumterm