Boeken

Bijnieruitputting

Als ik voor een boekbespreking een standaard had voor de kwaliteit van het boek, zou dit er waarschijnlijk niet aan voldoen. Anderzijds past dit wel in een bredere vergelijking van methoden ter bestrijding van burn-out en andere uitputtingsziekten. Best nuttigen in combinatie met andere bronnen.

Stress, het lijf, en het brein

De medische wetenschap kan tegenwoordig veel, maar als de geest erbij komt, zoals bij burn-out of CVS, wordt het moeilijker. Een groep Leuvense psychiaters en psychologen schrijven over het raakvlak tussen de geest en het lichaam. Maar is er wel een raakvlak, of is het één pot nat? En zijn er basale fouten mee gemoeid?

Hoe zit het nu echt met antidepressiva?

Heel ruime vraag uiteraard, maar het boek geeft ook een ruime kijk op verschillende aspecten van antidepressiva. Ondanks de verdedigende houding van de auteurs (van een apotheker en een psychiater verwacht je niet anders) krijg je een kritische kijk op de problematiek. Een aanrader.

Over de kop

Een neurobioloog die een analyse schrijft van haar eigen burn-outs… Dit is schitterend, maar misschien niet op de manier die je verwacht. Deze unieke combinatie van wetenschappelijke aanpak en persoonlijke beleving maakt dit tot een nuttig boek voor iedereen die stress ervaart. Iedereen dus…

Omgroei

Het klimaatprobleem vraagt om actie. "Een transitie naar een wereld zonder fossiele brandstoffen" is de eenvoudige omschrijving. Maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Dit boek probeert daarbij te helpen, met verbeelding en voorstellen. Goed bedoeld, maar niet altijd realistisch.

Over woke

Wat is woke? En is woke een probleem? Of eerder een tijdelijke stroming die we ook wel weer zullen doorspartelen? Eén partijvoorzitter heeft alvast een duidelijke mening. Wat er dan weer een politieke zaak van maakt…

Asociale media

Eén van de grootste mondiale vlag-en-ladingproblemen: de zogenaamde 'sociale media' zijn helemaal niet sociaal; ze zijn net asociaal. Voor wie daar nog aan twijfelt is dit op zijn minst aanbevolen literatuur.

Homo Digitalis

Het ene boek na het andere leert ons hoe we minder afhankelijk kunnen worden van sociale media. Intussen verdedigt "Homo Digitalis" vurig de technologiesector, met de slogan "Hoe digitalisering ons meer mens maakt". De auteur is een topman van Google België. Wat is wat, en kunnen we dit wel vertrouwen?

Minder is meer

Een kromme titel, en de gebruikelijke basale fouten, maar de boodschap dat we niet goed bezig zijn komt wel aan, en tamelijk hard zelfs. Je bent gewaarschuwd: dit boek verandert definitief je kijk op wat je leest en hoort in de media over de toestand van onze wereld.

Ik weet wie je bent en wat je doet

Privacy is een speciaal onderwerp. Ze wordt verdedigd, te grabbel gegooid, opgeëist, genegeerd, beschermd, ontzegd, en nog wat van die tegenstrijdige dingen. De GDPR is door zowat iedereen gekend (toch het bestaan ervan), de GBA al iets minder. Een interessante inleiding tot het terrein van de privaatsfeer.