Overbodige complexiteit

"Keep it simple": veel gehoorde uitspraak, maar o zo weinig toegepast; eenvoud is blijkbaar niet gemakkelijk… Complexiteit kunnen we niet altijd vermijden, maar overbodige complexiteit wel. Doen, want die kost de maatschappij een hoop, niet alleen geld, maar ook stress, inefficiëntie e.d., en alles wat daaruit volgt.

ChatGPT onder de loep

Ik zet mijn hype-aversie even opzij en duik in enkele veelbelovende mogelijkheden van ChatGPT en Bing Chat. Zouden die het begrip "koude kermis" kennen? 't Is te vrezen van niet; begrip is nog steeds het zwarte gat van AI.

Wat als AI de mens inhaalt?

De vraag of A.I. de mens ooit inhaalt wordt een oneindige discussie, tenzij we enkele aspecten duidelijk scheiden. Intussen doet de techsector veel inspanningen om A.I. te promoten, en tegelijk te waarschuwen voor het einde van de beschaving. Wat is daar aan de hand? De filering van een artikel uit Trends, een kritische blik op het "Global AI Moratorium", en een testje met ChatGPT.

Acroniemen in kleine letters (bis)

Kies je voor erp, of ga je voor meer bi? Een herziening van een artikel uit 2017, over de schrijfwijze van afkortingen, naar aanleiding van een nieuw bericht in de Taalpost, dat meteen mee gefileerd wordt. Impliciet een pleidooi tegen overbodige complexiteit.

Het metaverse? Dat kan je niet negeren

Is onze realiteit dan zo erg? Dat we virtuele werelden gaan opzetten om in te leven? Of is dit enkel een nieuwe ICT-religie? De rattenvanger van Hamelen achterna.

ICT-ellende (7) – Gartner

Beetje speciaal geval, dit. Ik heb in feite geen last van Gartner, maar bij het lezen van een artikel in DataNews viel ik toch virtueel van mijn stoel. Over de strijd tussen VR en de realiteit. Voor beleidsmakers die innovaties ondersteunen.

Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren

De titel van dit artikel in De Standaard was een trigger, omwille van de fout daarin. Het artikel zelf bevat enkele rake stellingen over "de politiek", en gaf aanknopingspunten voor verdere bedenkingen over het verband tussen politiek en basale fouten.

Drupal 7 of Drupal 8

Drupal is een open source content management systeem, een tool waarmee je een website kan bouwen. Over Drupal 8 bestaat zeven jaar na het begin van de ontwikkeling en twee jaar na de vrijgave nog steeds een controverse: Drupal 8 gebruiken of toch maar veilig spelen met Drupal 7? Wat is er aan de hand?