U bent hier

Blogartikelen

Maximale snelheid 100 of 120 op de snelweg?

Door Koen D. op 25-06-2022

De federale expertengroep rond koopkracht adviseert op de snelwegen de snelheid te beperken tot 100 km/u. Wat Egbert Lachaert een bedenkelijke bedenking ontlokt: "Het heeft weinig zin om elektrische wagens aan 100 km per uur te laten rijden om brandstof te besparen". De man heeft duidelijk geen last van een STEM-profiel. De vervolgartikelen die her en der in de media opduiken zijn een analyse waard.

Welke barometer?

Door Koen D. op 06-02-2022

Na veel vijven en zessen is de federale regering er toch in geslaagd een corona-barometer te construeren. Maar de definitie is niet sluitend, waardoor dit gewrocht vooral het primaat van de politiek onderstreept. En misschien is het wel vooral daarvoor bedoeld.

Linguïstenperikelen

Door Koen D. op 30-01-2022

Linguïsten roeren zich. Sommigen dagen de taalregels uit, en vooral de Universiteit van Gent schijnt dergelijke individuen te herbergen. Een kritische stem aan de VUB verwijst mij naar Stef Grondelaers. Een Vlaming die werkt aan de Universiteit Gent, en aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, de unief die regelmatig opduikt als het over de Nederlandse taal en de Taalunie gaat. Even Googelen levert mij verschillende analysewaardige artikelen op. Een conclusie: tegenstrijdige visies ontstaan voornamelijk als gevolg van vlag- en ladingproblemen, en hardnekkige denkfouten kunnen heel wat chaos veroorzaken.

Taalperikelen

Door Koen D. op 24-10-2021

Nog maar eens een filering van een paar artikelen over taalperikelen, eerst eentje van een variatielinguïst (stilaan een pijn in het achterste), dan een reactie van een literatuurdocent. En een conclusie die elke variatielinguïst zou moeten ter harte nemen. Zelden zo een verzameling vlag- en ladingproblemen en gebrekkige aspectscheidingen bij elkaar gezien.

Het zevende knoopsgat in de krant

Door Koen D. op 10-09-2021

Een journalist wil een artikel publiceren over het horizontale onderste knoopsgat, en belt mij vooraf naar aanleiding van mijn beschrijving van de basale fout "systeem van het zevende knoopsgat". Het artikel verschijnt, maar ik word er niet gelukkig van. Wat is er gebeurd? Een analyse van details die weinigen interesseren, met conclusies die iedereen zou moeten begrijpen.

Positief perfectionisme

Door Koen D. op 02-09-2021

- Ik had het eerder al over perfectionisme, dat m.i. ten onrechte wordt gekleineerd. Maar er verschijnen wel af en toe boeken over perfectionisme, en ze zijn altijd negatief. Nu wil ik toch wel eens weten wat die dan wel te vertellen hebben. Ik fileer er twee.
- On-line informatie over positief perfectionisme is zeldzaam, maar het bestaat. Hebben we daar iets aan? Ik bekijk diverse websites.

Pagina's