Boeken

De tech coup

Deze blog kijkt doorgaans met een kritisch ook naar de techsector. Die visie wordt, veel grondiger dan ik het zelf zou kunnen, verwoord in "De tech coup". Het kwaad is nog erger, en al veel verder gevorderd, dan ik zelf dacht. De auteur is gewezen europarlementslid, en nu expert in technologiebeleid.

Limitarisme

Ongelijkheid is een belangrijke parameter in de maatschappij, die nog steeds blijft toenemen, met stijgende spanningen tot gevolg. Eén van de vormen van ongelijkheid is het gigantische verschil tussen kleine en grote vermogens. Zouden we dat verschil niet kunnen beperken? Zou een bovengrens voor vermogens kunnen werken?

De ongelijkheidsmachine

Een boek over ongelijkheid, dat wordt geprezen door een grote verscheidenheid aan bekende mensen. Voor mij het eerste boek over dat onderwerp. Een turf, maar interessant genoeg om helemaal te lezen. De auteur steekt de schuld voor de ongelijkheid op de eeuwenlange Europese geschiedenis van kolonisatie, en op de inhaligheid van de financiële sector. Wat mij vooral bijblijft is de aanklacht tegen het gebrek aan sociale visie in politiek en industrie.

Bijnieruitputting

Als ik voor een boekbespreking een standaard had voor de kwaliteit van het boek, zou dit er waarschijnlijk niet aan voldoen. Anderzijds past dit wel in een bredere vergelijking van methoden ter bestrijding van burn-out en andere uitputtingsziekten. Best nuttigen in combinatie met andere bronnen.

Stress, het lijf, en het brein

De medische wetenschap kan tegenwoordig veel, maar als de geest erbij komt, zoals bij burn-out of CVS, wordt het moeilijker. Een groep Leuvense psychiaters en psychologen schrijven over het raakvlak tussen de geest en het lichaam. Maar is er wel een raakvlak, of is het één pot nat? En zijn er basale fouten mee gemoeid?

Hoe zit het nu echt met antidepressiva?

Heel ruime vraag uiteraard, maar het boek geeft ook een ruime kijk op verschillende aspecten van antidepressiva. Ondanks de verdedigende houding van de auteurs (van een apotheker en een psychiater verwacht je niet anders) krijg je een kritische kijk op de problematiek. Een aanrader.

Neoliberalisme

Neoliberalisme is een wat ongrijpbaar begrip, dat echter wel dikwijls wordt genoemd als oorzaak van veel maatschappelijke problemen. Dit boek is één van de intussen vele die kenmerken van het neoliberalisme belichten. Dit gaat specifiek over de ontwikkeling van de stroming van het prille begin tot vandaag in Nederland. Hoe boek focust echter vooral op de Nederlandse geschiedenis, eerder dan op economische aspecten van neoliberalisme.

Over de kop

Een neurobioloog die een analyse schrijft van haar eigen burn-outs… Dit is schitterend, maar misschien niet op de manier die je verwacht. Deze unieke combinatie van wetenschappelijke aanpak en persoonlijke beleving maakt dit tot een nuttig boek voor iedereen die stress ervaart. Iedereen dus…

Omgroei

Het klimaatprobleem vraagt om actie. "Een transitie naar een wereld zonder fossiele brandstoffen" is de eenvoudige omschrijving. Maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Dit boek probeert daarbij te helpen, met verbeelding en voorstellen. Goed bedoeld, maar niet altijd realistisch.

Over woke

Wat is woke? En is woke een probleem? Of eerder een tijdelijke stroming die we ook wel weer zullen doorspartelen? Eén partijvoorzitter heeft alvast een duidelijke mening. Wat er dan weer een politieke zaak van maakt…